【蘋果動】營養不足 抑鬱 經期亂

【蘋果動】營養不足 抑鬱 經期亂

近年流行的果汁代餐除聲稱可減磅外,更標榜有排毒功效。註冊營養師陳由指出,有關果汁熱量極低,長期只飲用果汁代餐,只會減慢新陳代謝,但人體排毒其實是靠肝、腎、肺、大腸及皮膚,雖然要飲用足夠水份,但不能單靠流質如果汁來清除毒素,「唔係靠你用啲水,跟住好似沖廁咁沖番(毒素)出嚟」。

陳指,曾看過有關果汁代餐,每樽果汁熱量不逾54千卡,雖然糖份不高,惟一日只飲用3支,熱量不足200千卡,蛋白質、澱粉質及其他營養素攝取均偏低,長期飲用非常危險,可導致營養不足、女士月經延遲、脫髮、抑鬱、便秘等,損害健康。她稱,曾接觸兩名飲用有關果汁的女士,其中一人平日只攝取1,400千卡,間中會暴食令體重上升,便飲用果汁代餐4至7日減磅,之後再恢復進食,但慢慢發現體重反彈嚴重,由以往124磅,一年內反升至130磅。

食雞蛋仔米線即升兩公斤

另一名21歲少女亦曾以果汁代餐減肥,又長期做運動,初時體重下降亦見順利,兩年內減掉40磅,但慢慢發現體重無法再下降,原來身體新陳代謝已減慢至即使不進食,體重也無法降下來,該少女更曾只進食了一底雞蛋仔及一碗米線後,體重已極速上升兩公斤,最後需要重拾正常飲食進食,調整新陳代謝約一個月,才進行減磅餐單,體重開始重新下降。



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *